Wie is er niet dol op? Het maken van een takenlijst. Ik houd ervan! Zo doe ik de dingen welke ik belangrijk vind.
Door alle acties en taken op te schrijven, hoef je deze niet meer te onthouden. Het maakt je hoofd leeg. Alle taken op een rij zorgt voor een fijn overzicht. Je ziet in één oogopslag welke taken je graag nog zou willen uitvoeren.
Maar zo’n takenlijst kan ook voor onrust zorgen. Er staat zoveel op. Waar moet je toch gaan beginnen? Zijn de taken en acties die erop staan wel concreet genoeg? Is er echt duidelijk wat je allemaal kunt doen?
Hierbij 6 tips om een takenlijst te maken die wél werkt!

1. Opschrijven
De allereerste stap is daadwerkelijk opschrijven wat je graag wilt doen.
Dit kan op papier of digitaal. Maar net wat voor jou het fijnst werkt.
-
Wees concreet
Wees echt duidelijk wat er precies moet gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven: ‘Administratie doen’. Maar dit is zo groots. Wat moet er precies gedaan worden, dat wil je opschrijven. Anders schrijf je het niet concreet genoeg op.
Je kunt ‘administratie doen’ concreter formuleren:
- Bel de tandarts
- Betaal de verzekering
- Declareer de tandartsrekening
- Archiveer betaalde rekeningen
- Lees de informatiegids
Op deze manier maak je het concreet. Maar daarnaast deel je een grote taak ook op in deeltaken. Zo blijft het uitvoerbaar en overzichtelijk. Je kunt telkens een van de taken uitvoeren, je hoeft het niet ineens te doen.
-
Gebruik een werkwoord
Start je actie met een werkwoord. Op deze manier wordt je letterlijk eerder in de actie stand gezet. Je gaat hierdoor de taak eerder uitvoeren.
Er zit een verschil in: ‘administratie doen’ of bel de tandarts. De tweede actie geeft direct aan wat er moet gebeuren.
Dit is enorm helpend in het daadwerkelijk uitvoeren van de taak.
-
Kies een taak
Je hebt nu een mooie takenlijst gemaakt, maar waar moet ik beginnen? Kijk welke taken prioriteit hebben. Wat kan echt niet wachten? Wat is belangrijk om eerst te doen? Start met deze taak en werk zo eerst de taken af met de meeste prioriteit.
-
Plan de taak in
Wanneer heb je de tijd om taken uit te voeren? Kijk realistisch op welke momenten dit kan. Plan vervolgens in je agenda de taak in. Schrijf het op of zet het in je digitale agenda.
Zorg bij het gebruik van een papieren agenda dat deze zichtbaar ergens in je woonkamer/keuken ligt. Bij een digitale agenda kun je een alarm instellen, waardoor je er aan herinnerd wordt om de taak uit te voeren.

6. Klaar, actie!
Heb je de taak afgerond? Streep deze dan weg in je takenlijst. Het letterlijk wegstrepen van een taak geeft een voldaan gevoel.
Je zult merken dat je plezier gaat vinden in het uitvoeren van de taken.
Binnen no-time is je takenlijst enorm gesloken. Dus ga aan de slag met het maken van een takenlijst die echt werkt!
Ik wens je veel succes.
Liever samen aan de slag met het maken van een takenlijst en het stellen van prioriteiten. Dat kan. Ik help je hier graag bij. Dit kan zowel fysiek als online. Neem contact met mij op.